7. září 2011

Hvězdový výborný koláč

Na dva koláče : 3 vejce,250 ml studené vody,špetka soli,1 kg mouky s vysokým procentem lepku ,250 g rozpučtěného másla,100 g krystalového cukru,4 jablka, oloupaná, nakrájená napůl a potom na plátky,3,5 lžic koňaku, nebo brandy
 Z mouky, vajec, vody a soli připravit vláčné, hladké těsto. Vložit jej do misky a přikrýt trochu naolejovaným plastickým filmem. Vložit do chladničky do druhého dne.Na asi 2M stůl položit ubrus, poprášit ho moukou a opatrně vytáhnout těsto po celé ploše stolu. Potřít těsto máslem a posypat ho cukrem. Zarovnat okraje těsta na obdélník (nejlépe je ustřihnout kuchyňskýma nůžkama). Třikrát těsto přeložit podélce, potřít každou vrstvu máslem a posypat ji cukrem. Potom těsto přeložit napříč na půl a nakrájet ho na 4 stejné čtverce. Položit jeden čtverec na dobře vymaštěný plochý, kulatý plech a na něj poskládat polovinu jablek. Pokapat jablka Armagnakem a nahoru položit čtverec těsta tak, aby rohy obou čtverců tvořily hvězdu. Povrch koláče potřít máslem. Stejně připravit druhý koláč.Péct je v předem vyhřáté troubě na 220°C asi 10 min. Upečené před podáváním ¨flambé¨, polít zapáleným, nahřátým koňakom. 

Žádné komentáře:

Okomentovat