hrušková náplň : 3 pevné hrušky,citronová šťáva,lžíce ovocného brandy, nebo vody,4 lžíce meruňkové, nebo broskvové zavařeniny
mandlová náplň :100 g oloupaných mandlí, na sucho trochu opražených, úplně vychladlých,55 g jemného, krystalového cukru,70 g másla,vejce a bílek,několik kapek mandlové příchutě (esence), nemusí být
Těsto :V míse smíchat mouku s cukrem, přidat máslo a vypracovat ¨drobenku¨. Pomalu přilévat ledovou vodu (bez ledu), až se začnou tvořit velké těstové drobky. Dávat pozor, aby se těsto nepřepracovalo, bylo by tuhé. Stisknout meži prsty kousek těsta a drží-li pohromadě, těsto je tak akorát. Je-li příliš drobivé, tak přilít ještě trochu vody, je-li příliš lepkavé, přisypat trochu mouky.Položit těsto na plastický film, jednou rukou držet film a druhou hníst těsto směrem odsebe, až je hladké a vláčné. Zabalit těsto do filmu a udělat z něho kotouč. Nechat v chladničce po 2 hodiny.
Mandlová náplň : Na jemno pomleté mandle utřít s máslem, přidat vejce, bílek a
Do trouby položit plech a předehřát ji na 190°C. Oloupat hrušky a rozpůlit je. Vyjmout jadřince a potřít je citronovou šťávou. Poskládat hrušky řeznou stranou dolů na prkénko a nakrájet je napříč na jemné plátky. Plátky nechat usebe, aby stále tvořily půlky hrušek. Do připravené formy s těstem nalít mandlovou náplň. Pomocí cukrářské špachtle podložit půlku hrušky a dlaní ji jemně stisknout směrem od úzké k široké části tak, že se vytvoří dominový efekt (plátky poskládané jeden těsně za druhým horizontálně). Položit hrušku úzkým koncem do středu formy. Pokračovat s přípravou ostatních hrušek a jejich položením do formy tak, že konečný tvar připomíná kolo oz vozu. Doprostřed koláče se může dát kousek těsta vypíchnutého malou formičkou na cukroví.Položit formu na plech v troubě a péct asi 45-55min., nebo až je náplň pěkně zlatohnědá. Nechat vychladnout ve formě.V kastrolku si rozehřát brandy se zavařeninou a potřít tím horký koláč.
Žádné komentáře:
Okomentovat