9. prosince 2011

Čokoládové rumové bábovičky

2 KL suchých kvasnic,1/4 šálku teplé vody,2 vejce, lehce rozšlehaná,1,5 šálku mouky,1/4 šálku holandského kakaa,3 PL cukru,1/4 KL soli,6 PL změklého másla, nakrájeného na kousky
rumový sirup : 1,5 šálku cukru,1,5 šálku vody,0,5 šálku + 1 PL tmavého rumu
na dokončení :3/4 šálku smetany ke šlehání,1 KL cukru,několik kapek vanilkového extraktu



Kvasnice rozpustíme v teplé vodě a vyšleháme je s vajíčky. Do mixeru dáme mouku, kakao, cukr a sůl. Šleháme při nízké rychlosti a přidáváme vajíčka s droždím. Když začíná těsto hrudkovatět a ještě není smísené, přidáme postupně, po několika kouscích, máslo. Zvýšíme rychlost šlehání a šleháme půl až jednu minutu, dokud se máslo nespojí s těstem. Až se bude těsto lepit na stěny mísy mixeru, je to známka toho, že je vláčné a lepkavé. Vyškrábeme ho na lehce pomoučený vál a rukama ho zpracujeme do bochánku. Překryjeme ho čistou utěrkou a na teplém místě ho necháme 1 1/2-2 hodiny kynout. Šest forem (0.17 l = 6 oz) vymažeme máslem. Těsto rozdělíme na šest dílů a z každé vytvarujeme bochánek. Bochánky vložíme do vymazaných forem. Překryjeme a ještě jednou necháme kynout, asi 45 minut. Troubu předehřejeme na 190 °C (375 °F). Bochánky pečeme asi 12-15 minut, až začnou na vrchu tmavnout. Vyjmeme z forem a necháme zcela vychladnout.Na spodu každého bochánku uděláme asi 2.5 cm důlek a prsty vydlabeme těsto. Děláme to opatrně, aby se nám bochánek nerozpadl. V ještě teplém sirupu omočíme celé bochánky, ze všech stran, každý tam necháme kolem 30 s, dáme na kuchyňskou mřížku, aby mohl sirup vsáknout. Vyšleháme smetanu do pevných špiček, s cukrem a vanilkou. Lžící nebo cukrářským sáčkem naplníme vydlabaný střed bochánků šlehačkou.Podáváme buď okamžitě, nebo necháme na několik hodin odpočinout v chladničce. Před podáváním můžeme navlhčit zbylým sirupem.
Příprava sirupu : Cukr svaříme s vodou; na středním plameni, do rozpuštění cukru Cukrový sirup přivedeme do varu a odstavíme. Přimícháme rum.

Žádné komentáře:

Okomentovat