11. července 2016

Bílkovec

7 bílků – sníh, 16 dkg cukru, 16 dkg hrubé mouky, 8 dkg rozpuštěného másla, rozinky, ořechy,vanilkový cukr,citronovou kůru
Vytvoříme hmotu, nandáme na pekáč, upečeme, ozdobíme, nakrájíme.

Brabantové dortíčky

20 dkg másla, 30 dkg hladké mouky, 1 žloutek, 10 dkg cukru, 10 dkg ořechů Nádivka: 1 žloutek ,15 dkg cukru, 15 dkg másla, rum (přiměřeně)
Vyválíme placku a vykrájíme kolečka. Dvě kolečka spojíme zavařeninou a třetí máslovou nádivkou. Nádivkou potřeme okraje a obalíme je strouhanými ořechy. Povrch polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme ořechem nebo mandlí.

Rumové věnečky

19 dkg hladké mouky, 11 dkg prášk. cukru, 12 dkg másla, 9 dkg strouhaných lísk.jader nebo mandlí, 1 vejce, trochu skořice
Vypracujeme těsto, protlačíme strojkem a tvoříme věnečky. Upečeme na vymazaném plechu a po upečení namočíme celé v rumu a obalíme v cukru s vanilkou.

Mandlové lupínky

4 bílky - ušlehat sníh a přidat:10 dkg prášk. cukru, 10 dkg hladké mouky, 10 dkg celých neloupaných mandlí
Těsto pečeme ve vymazaném a vysypaném srnčím hřbetu asi 30 minut. Upečené nakrájíme druhý den na tenké lupínky, které v troubě dosušíme. Lupínky jsou křupavé, nesmí při uskladnění navlhnout.

Arašídové dortíčky

200 g hl. mouky, 70 g moučk. cukru, 150 g tuku (Hera), 2 lžíce škrobové moučky (Solamyl), 1 žloutek, bílek na potření, hrubě posekané arašídy-nesolené!
Mouku prosijeme se škrob. moučkou, přidáme tuk, cukr a žloutek. Vypracujeme těsto, vyválíme na tenkou placku a vykrajujeme stejně velké tvary-nejlépe kostičky. Klademe je na pečící papír. Pečivo potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme hrubě nasekanými arašídy. Upečeme do růžova při 200 C, vychladlé pečivo slepujeme arašídovým krémem
Arašídový krém : utřeme 100 g másla s 50 g moučk. cukru do peny. Vmícháme 100 g umletých arašídů

Škebličky

200 g hladké mouky, 200 g másla nebo Hery, 1 vejce, trochu mléka
Vypracujeme těsto, rozválíme jej na 2 mm tenkou placku a vykrajujeme kolečka, nebo kytičky. Na každý kousek klademe ořechovou náplň.
Ořechová náplň:,100 g strouhaných ořechů, 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 1 žloutek, trochu rumu
Naplněná kolečka přehneme napůl, oraje přitiskneme a pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v mírně vyhřáté troubě. Ještě teplé pocukrujeme moučkovým cukrem.

Perníkový závin

300 g hladké mouky,250 g pískového cukru,2 lž medu,2 lž mléka,2 lž kávy,1 vejce,1 lž rumu,1 lž kakaa,1 prášek do perníku,1 vejce na potření
Náplň: 400 g švestkových povidel,150 g mletých vlašských ořechů,šlehačka
Mouku s práškem do perníku prosejeme do mísy a přidáme cukr, vejce, med, mléko, kávu, rum, kakao a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme ho na části a vyválíme pláty, které potřeme povidly, posypeme ořechy a stočíme do závinu. Položíme na vymazaný plech, potřeme vejcem a pečeme na 170 stupňů asi 10 min. Pak teplotu snížíme na polovinu a pečeme ještě asi 20 min. Po upečení ozdobíme šlehačkou.

Kočičí oči s malinami

100 g másla,150 g pískového cukru,1 vanilkový cukr,1 prášek do pečiva,2 žloutky,150 g polohrubé mouky,5 lž mléka,kakao,2 bílky na sníh, piškoty,malinový džem,200 g malin,rum,tuk na vymazání formy,mouka na vysypání formy 
Máslo utřeme s pískovým cukrem, přidáme vanilkový cukr, žloutek a vyšleháme. Po zhoustnutí přidáváme střídavě mléko a mouku promíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků a část těsta vlijeme do vymazané a vysypané chlebíčkové formy. Povrch poskládáme piškotami spojenými malinovým džemem –vždy 2 piškoty na sebe. Pokapeme rumem a posypeme malinami. Zalijeme zbytkem těsta a pečeme zvolna asi 30 min. v předehřáté troubě.

Koláčky plněné datlemi

250 g datlí bez pecek,300 g hladké mouky,150 g másla,2 lž pomerančové vody,2 lž mléka,cukr moučkový na posypání
Nejprve připravíme náplň: datle rozsekáme a dáme je do pánve s vodou. Vaříme na mírném ohni za občasného míchání, až se vytvoří pasta. Tu necháme vychladnout.Do mísy dáme mouku, přidáme máslo a zapracujeme ho do mouky. Přilijeme pomerančovou vodu a mléko a vypracujeme hladké těsto.Odebereme kousek těsta velikosti ořechu, v rukách vytvarujeme kuličku a palcem vytlačíme do ní otvor na náplň. Koláček naplníme, uzavřeme a vtláčíme do ozdobného tvarovátka a vyklopíme na suchý plech.Pečeme v předehřáté troubě 20-25 minut. Po vychladnutí sypeme moučkovým cukrem .

Banana Bread - Banánový chléb

40 g másla,40 g sádla,225 g hladké mouky,110 g cukru,1 vejce,2 lžíce prášku do pečiva,50 g nasekaných vlašských ořechů,4 větší banány,nastrouhanou kůru z 1 pomeranče, nastrouhanou kůru z 1 citrónu
Utřeme máslo, sádlo a cukr do pěny. Pak přidáme rozšlehané vejce a nastrouhanou kůru. Mouku promícháme s kypřícím práškem a lehce vmícháme do těsta. V misce rozmačkáme vidličkou banány také je vmícháme do těsta. Přidáme nasekané ořechy a promícháme. Vzniklé těsto nalijeme do vymazané a vysypané pečící formy a dáme péci. Pečeme asi 50 – 55 min.