13. dubna 2010

Americký banánový koláč

125 g změklého másla, 100 g cukru moučka, 1 vejce, 150 g hladké mouky, 2 lžíce mléka, 1 lžička sody bicarbony, 1 lžička prášku do pečiva, 3 větší zralé banány, 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru, špetka soli, hrst nasekaných ořechů nebo mandlí
Smícháme (ručně či lépe mixérem) máslo a cukr, přidáme vejce a sodu rozpuštěnou ve dvou lžících mléka. Poté vidličkou rozmačkáme banány, smícháme ihned s těstem, aby nezhnědly, a nakonec vmícháme všechny další ingredience. Pečeme ve vymazaném menším pekáčku (na klasický český velký obdélníkový plech je třeba počítat s dvojitou dávkou) či hřbetu ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 30 minut nebo do doby, kdy se při testu párátkem těsto nelepí. Po vyjmutí z trouby necháme koláč vychladnout a podáváme. Někdy je lepší až druhý den.

Žádné komentáře:

Okomentovat