13. dubna 2010

Chodský koláč

300 g hladké mouky, 100 g hrubé mouky, 2 dl  mléka, 80 g krupicového cukru, 3 žloutky, 25 g droždí, 120 g másla, sůl, hladká mouka na vyválení, kousek vejce na potření, tuk na vymazání plechů, oloupané mandle, rozinky;
Maková nádivka : 200 g máku, 1/4 l mléka, 80 g cukru, 50 g perníku, vanilínový cukr;
Tvarohová nádivka : 500 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 1 žloutek, 80 g krupicového cukru, špetka muškátového květu;
Povidlová nádivka: 400 g povidel, 2 PL cukru, 1 PL rumu, vanilínový cukr, špetka mletého badyánu
Droždí rozmícháme se lžící cukru, potom se třemi lžícemi vlažného mléka a lžící mouky, poprášíme moukou a necháme vykynout. Do mísy prosijeme mouku se solí, přidáme cukr, žloutky, rozehřáté máslo, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme vláčné těsto. Poprášíme je moukou, mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme nakynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, z každého uděláme bochánek a tence je rozválíme do tvarů kol. Přeložíme je na vymazané plechy, prsty ještě roztlačíme, aby středy byly hodně tenké a okraje úzké a vyšší - můžeme je trochu zvlnit prsty. Koláče mají být hodně velké. Na koláče urovnáme do tvaru kruhů střídavě nádivky, tmavé nádivky ozdobíme mandlemi, tvarohovou nádivku přebranými, krátce povařenými a okapanými rozinkami. Koláče necháme vykynout, pak okraje potřeme vejcem rozšlehaným se lžící mléka a upečeme ve středně vyhřáté troubě (200 °C). 
Příprava makové nádivky : Mák jemně umeleme, vsypeme do vařícího mléka, přidáme cukr a za stálého míchání krátce podusíme. Pak vmícháme jemně nastrouhaný perník a vanilinový cukr. 
Příprava tvarohové nádivky  Tvaroh rozmícháme s dalšími přísadami. 
Příprava povidlové nádivky : Povidla rozmícháme s dalšími přísadami.

Žádné komentáře:

Okomentovat