13. dubna 2010

Jablečný koláč s mandlemi

250 g hladké mouky, špetka soli, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 150 g másla, studená voda, 600 g jablek,
šťáva z 1/2 citronu, 2 skořicový cukry, 80 g mandlových lupínků, 40 g másla, 2 - 3 lžíce třtinového cukru 
Prosijte hladkou mouku, přidejte k ní špetku soli, prášek do pečiva a máslo. Vše rozdrobte, přilejte asi 4 - 5 lžic studené vody a spojte ve vláčné těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladničce asi půl hodiny. Pak těsto rozválejte a vyplňte jím vymazanou a vysypanou nebo pečícím papírem vyloženou koláčovou formu i s okrajem. Pokrájejte na tenké plátky jablka, zakápněte citronovou šťávou, posypejte skořicovým cukrem, promíchejte a urovnejte na těsto. Posypejte mandlovými lupínky, ve vločkách na ně rozložte máslo, posypete třtinovým cukrem, vložte do přeehřáté trouby a zvolna pečte asi 40 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat