13. dubna 2010

Jablečný koláč s mandlemi a rozinkami

150 g másla nebo margarínu pokojové teploty, 150 g kkrystalového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, sůl, rum, 3 vejce, 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva, 100 g loupaných mandlí, 200 g polohrubé mouky
náplň : 1000 g kyselých jablek, 60 g rozinek nebo korintek, 40 g mandlových plátků, 2 lžíce moučkového cukru 
Máslo nakrájíme do mísy na kousky a rozmícháme ho s krystalovým cukrem. Přidáme vanilkový cukr, špetku soli, trochu rumu a umícháme dohladka. Do máslové hmoty přidáme vejce, mandle a mouku s práškem do pečiva. Zpracujeme vláčné těsto a necháme v chladu odležet. Troubu předehřejeme na 180°C. Koláčovou formu o průměru asi 26 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou. Do formy dáme těsto a uhladíme je. Jablka omyjeme, můžeme ale nemusíme je oloupat, nakrájíme na čtvrtky, zbavíme je jádřince a nakrájíme na silnější plátky. Opláchnuté rozinky nebo korintky namočené v malém množství rumu. Plátky jablek poklademe na těsto, posypeme mandlovými plátky a rozinkami. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180° C asi 40 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat