18. března 2010

Bramborová vánočka

500 g hrubé mouky,sůl,120 g cukru s vanilkou,200 g uvařených nastrouhaných brambor, 1/8 l mléka,20 g droždí,1 vejce, 1 žloutek,100 g tuku,1 lžička octa, citronová kůra, 50 g rozinek, 50 g mandlí,tuk na potření plechu,1 bílek na potření vánočky

Do mísy prosejeme moukou se solí a cukrem, přidáme studené nastrouhané brambory a vše zaděláme kváskem upraveným z vlahého mléka,trošku cukru,droždí a mouky. Do těsta přidáme ještě jedno celé vejce a jeden žloutek,vlahý tuk, ocet a jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Vypracujeme tuhé těsto,do kterého zamícháme rozinky a polovinu nasekaných mandlí.Těsto necháme vykynout, pak upleteme vánočku jen ze 7 dílů, a to spodek ze čtyř a vršek ze tří dílů. Dáme ji na pomazaný plech,povrch povlažíme zbylým bílkem a posypeme zbytkem posekaných mandlí. Vánočku zapečeme zpočátku prudčeji v dobře předehřáté troubě, pak příkon tepla zmírníme a zvolna ji asi třičtvrtě hodiny propékáme.

Žádné komentáře:

Okomentovat