18. března 2010

Finská Pulla

5 dl mléka,50 g kvasnic,1 vejce,1,5 dl cukru,1 lžička soli,1,5 lžičky kardamonu,1 kg polohrubé mouky,
100  150 g másla (margarínu)

Mléko zahřejeme dovlažna a rozmělníme v něm kvasnice. Vmícháme vejce, cukr, sůl, kardamon a přidáme část mouky, tolik, aby vznikla hustá směs a vymlátíme v míse doleskla. Přidáme zbytek mouky a vypracujeme těsto. Přidáme změklé máslo a uhněteme těsto. Přikryjeme mísu ručníkem a necháme těsto vykynout na dvojnásobek. Z těsta vyválíme obdélník asi půl centimetru tlustý, potřeme jej máslem a posypeme skořicí s cukrem. Srolujeme a nakrájíme na kousky. Střed každého bochánku zhora zmáčkneme malíkem, aby vznikl tvar uší z každé strany bochánku. Hotové potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme cukrem. Pečeme při 225 °C asi 8 až 10 minut. Vychladnout necháme přikryté ručníkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat