1. února 2011

Domácí saké

3 l vody : 1,35 kg cukru, 1/2 kg rýže, 50 g droždí, 50 g  rozinek, 4 kuličky nového koření, 4 hřebíčky,  vanilkový lusk, zázvor, 2 pomeranče, citron                                                                                                            
Ve třech litrech vody rozpustíme cukr a povaříme, druhý den do této sladké vody přidáme rýži, droždí, rozinky, nové koření, hřebíčky, nadrobno nakrájenou vanilku, zázvor, řádně oprané a pecek zbavené pomeranče a citron (z plodů nejprve vymačkáme šťávu a pak nadrobno nakrájíme do roztoku). Roztok nalijeme do pětilitrové láhve od okurek, uzavřeme prodírkovaným "pauzákem" nebo jiným tvrdším papírem a zajistíme gumičkou. Sklenici necháme 6 týdnů v teplé kuchyni, pak scedíme a ještě dvakrát přefiltrujeme přes čistou gázu nebo filtr 3 B.

Žádné komentáře:

Okomentovat