12. února 2013

Vanilkové rohlíčky slunečnicové

200 g celozrnné mouky pšeničné, 100 g hladké kukuřičné mouky, 100 g loupaných slunečnicových semen, 100 g Hery, vejce, 50 g přírodního cukru, voda
na obalení: 100 g práškového cukru, sáček vanilkového cukru 
Slunečnicová semena lehce opražíme na pánvi. Prochladlá umeleme na mixéru na jemno a smícháme s moukami a cukrem. S vejcem a Herou vypracujeme těsto, které dáme na chvíli do chladna odpočinout. Pak z těsta tvarujeme rohlíčky, které pečeme do růžova a pak obalujeme ve směsi cukrů ještě za tepla.

Medové perníčky ze žitné mouky

850 g žitné celozrnné mouky, 4 vejce, 4 velké lžíce květového medu, 350 g třtinového cukru, perníkové koření, špetka citrónové kůry, 50 g tuku, lžíce jedné sody nebo prášku do pečiva 

V míse smícháme celozrnnou mouku, vejce, třtinový cukr, perníkové koření, změklý tuk, sodu nebo prášek do pečiva a přimícháme med. Pokud je hustý, krátce jej nahřejeme ve vodní lázni. Vše dobře promícháme a vypracujeme v hladké těsto. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme ještě špetku mouky. Těsto necháme odpočinout. Potom vyválíme na 3-4 mm silný plát a formičkami vypichujeme různé tvary. Ty naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme ve středně vyhřáté troubě.

Kokosové věnečky s jáhlami

150 g celozrnné pšeničné mouky, 150 g instantní jáhlové kaše (suché), 70 g přírodního cukru, 120 g kokosové strouhanky, 120 g Hery, vanilkový cukr, voda
čokoládová poleva: 2 lžíce práškového cukru, 2 lžičky kakaa, lžíce tuku 


Na válu smícháme všechny sypké přísady, přidáme několik lžic vody a s Herou vypracujeme pružné těsto. Hned protlačujeme přes šablonu na masovém mlýnku. Z válečku tvoříme malé věnečky nebo jiné tvary a klademe na suchý plech. Pečeme při 160°C do růžova. Chladné věnečky ozdobíme proužky polevy.
Čokoládová poleva: v kastrůlku smícháme cukr s kakaem, přidáme několik kapek vody a mícháme, až dostaneme hustou kašičku. Dáme na mírný oheň nebo vodní lázeň, přidáme tuk a zahřejeme k varu. Za stálého míchání povaříme 1 minutu. Poléváme hořkou polevou.

Čokoládovo-špaldové tyčinky

150 g špaldových vloček, 150 g tuku Hera, 3 lžíce špaldové hladké mouky, 3 mandle, 50 g třtinového cukru, 0,5 prášku do pečiva, čokoládová poleva 

Vločky vložíme do igelitového sáčku a válečkem na nudle je rozdrtíme. Přendáme do mísy, přidáme změklou Heru, špaldovou mouku, nastrouhané mandle, cukr a prášek do pečiva. Vše dobře promícháme a vypracujeme v hladké těsto. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme špetku mouky. Těsto rozdělíme na 25-30 kousků. Na plech rozprostřeme papír na pečení. Z těsta vytvarujeme tyčinky a naskládáme je na plech. Vložíme do trouby rozehřáté na 200°C a upečeme dozlatova. Tyčinky necháme dobře vychladnout, namáčíme je do rozpuštěné čokoládové polevy a necháme ztuhnout.

Kukuřičné křupinky

40 g tuku, 170 g cukru, 50 g strouhaných mandlí, 0,5 lžičky mleté skořice, 125 ml smetany ke šlehání, 80 g kukuřičných lupínků 
Tuk rozpustíme na mírném ohni, přidáme cukr a necháme jej mírně zkaramelizovat. Vmícháme mandle, skořici a smetanu a za stálého míchání pomalu zahříváme, až směs zhoustne. Nakonec přidáme kukuřičné lupínky a dobře promícháme. Lžičkou tvoříme na talíři malé hromádky, které po vychladnutí vkládáme do papírových košíčků.

Košíčky s whisky

125 g moučkového cukru,250 g másla,350 g hladké mouky, vanilkový cukr,nastrouhaná citronová kůra
krém : 200 g másla,100 ml whisky creamu,100 g moučkového cukru,100 g čokolády na posypání


Máslo nakrájíme na menší kousky a necháme v míse změknout. Přimícháme cukr a vejce a vymícháme do pěny. Přisypeme prosátou mouku a vypracujeme v hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme alespoň 2 hodiny v lednici odležet. Mezitím si připravíme krém. Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny a postupně zašleháváme whisky cream. Do formiček na košíčky dáme kousek těsta a vymačkáme ho až ke kraji. Košíčky pečeme v rozehřáté troubě na 150 °C asi 15 - 20 minut. Po upečení košíčky vyklepneme z formiček a necháme vychladnout. Do vychladlých košíčků pomocí cukrářského sáčku nastříkáme krém a posypeme nastrouhanou čokoládou.

Řezy z ovesných vloček

250 g polohrubé mouky, 0,5 balíčku prášku do pečiva, 90 g tuku, 70 g cukru, žloutek, citronová kůra, 2 lžíce mléka 
náplň: 140 g cukru, lžička mleté skořice, 120 g pražených ovesných vloček, 40 g strouhaných ořechů, 3 bílky 


Ze všech přísad vypracujeme těsto. Vyválíme plát, který položíme na pečícím papírem vyložený plech. Z bílků ušleháme sníh, zašleháme do něj cukr, přidáme ovesné vločky, oříšky smíchané se skořicí a hotovou náplň rozetřeme na těsto. Upečeme v mírně vyhřáté troubě a po vychladnutí nakrájíme na řezy. Můžeme ozdobit čárkami z čokoládové polevy.

Datlové bochánky

200 g pohankových vloček, 125 g rostl. tuku, 250 g datlí, 2 vejce, 5 lžic květového medu, vanilkový cukr, 0,5 lžičky prášku do pečiva

Máslo necháme rozpustit v kastrůlku. Vločky nasypeme do mísy, zalijeme rozpuštěným tukem a necháme ztuhnout. Datle zbavíme pecek a nakrájíme nadrobno. V druhé misce smícháme vejce s medem, vanilkovým cukrem a práškem do pečiva. Přidáme nakrájené datle a vločky s máslem. Dobře promícháme. Pomocí dvou kávových lžiček tvoříme hrudky o průměru asi 2-3 cm a skládáme je na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. Troubu rozehřejeme na 165°C a hrudky pečeme asi 20 minut.

Rozinkové sušenky

600 g ovesných vloček, 100 g rozinek, 300 ml horké vody, 4 PL sekaných vlašských ořechů, 2 PL oleje, skořice, vanilka, mořska sůl
Přísady promícháme a zalijeme horkou vodou, z těsta tvarujeme malé koláčky, které klademe na vymazaný plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Karamelové košíčky

15 dkg čokolády na vaření, 1 ztužený tuk, salko, 125 g másla, lžíce rumu, 50 malých papírových košíčků

Salko dáme do hrnce s vodou a vaříme asi 2 hodiny (celou konzervu, můžeme uvařit i předem). Potom ho necháme vystydnout. Čokoládu s tukem rozpustíme nad parou. Vychladlé salko dáme do misky, přidáme máslo, rum a vše vymícháme ručním robotem do hladké pěny. Vezmeme papírové košíčky a na dno dáme 1 lžičku čokolády a necháme ztuhnout, potom nastříkáme krém ze salka a opět necháme ztuhnout. Nakonec zalijeme 1 lžičkou čokolády a opět necháme ztuhnout.