13. dubna 2010

Mandlový závěj

těsto : 250 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, 50 g cukru, 1 vejce, 125 g másla,1 lžička strouhané citronové kůry,
náplň : 1500 g jablek, šťáva z 1 citronu, 125 g másla, 50 g cukru, 100 g rozinek, 1 lžička strouhané citronové kůry, 2 lžíce škrobové moučky, 50 ml vody nebo jablečného moštu, 50 g mandlových lupínků,
na zalití : 40 g másla, 50 g cukru, 2 lžíce medu, 2 lžíce mléka , práškový cukr, máta na ozdobu
Mouku prosejeme společně s práškem do pečiva na vál. Přidáme oba cukry, změklé máslo, vejce a citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinové fólie a dáme do chladničky odpočinout. Jablka oloupeme, rozkrojíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky. Pokapeme je citronovou šťávou, aby nezhnědla. Rozpustíme si máslo, přidáme jablka a cukr a chvilku podusíme. Do poloměkkých jablek přidáme rozinky, citronovou kůru a zalijme ve vodě rozdělanou škrobovou moučkou.Za stálého míchání necháme zhoustnout a odstavíme.Troubu předehřejeme na 180°C. Z vychladlého těsta uděláme placku a vyložíme jím formu na koláč tak, aby těsto pokrylo kraje formy. Na těsto rozetřeme jablečnou směs a povrch zasypeme lupínky manlí. Rozpustíme si máslo, přidáme cukr, med a mléko. Takto připravenou směsí přelijeme mandlové lupínky a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180°C asi 45 minut. Koláč necháme dobře vychladnout a pak teprve krájíme na porce. Dozdobíme ho práškovým cukrem a mátou.

Žádné komentáře:

Okomentovat