20. dubna 2010

Polský vánoční červený boršč

4 l vody, 15 dkg mrkve, 7 dkg kořene petržele, 7 dkg celeru, 5 dkg pórku, 15 dkg cibule, 15 dkg bílého zelí, 2 dkg sušených hub, 2 kg červené řepy, 10 dkg másla, 3 dkg cukru, 3 bobkové lístky,5 kuliček nového koření, 4 hřebíčky, špetka muškátového ořechu, skořice, 3 dkg česneku, sůl podle chuti, zelená petrželka
1 l zákvasu : 2 kg červené řepy, 2,5l převařené vody, 2 dkg cukru, 1 dkg česneku, 2 dkg chlebové kůrky 

Očištěnou zeleninu zalijeme 3 l vody a zhotovíme vývar.Do 0,5 l vody nasypeme sušené houby, uvaříme,vývar přecedíme. Očistěnou cibuli nakrájíme na kolečka a dusíme na polovině másla,podlevaje ji vývarem ze zeleniny.Červenou řepu nakrájíme na kolečka,zalejeme větším množstvím zeleninového vývaru, přidáme cukr i ostatní koření. Po 10 minutách varu odstavit a po 30 minutách scedit.Cibuli na sítu přepasírovat,přelít zbytkem zel.vývaru,dodat vývar z červené řepy a hřibů,dodat zákvas ( v Polsku je možno dostat koncentrát  z červené řepy ),smíchat a dodat zbytek másla. Baršč se podává s tortelinami s hřibovou nádivkou,případně si je vyrobit z uvařených  sušených hřibů na způsob malých pirožků nebo podávat s bílou fazolí uvařenou na sypko. Porci posypat drobně nakrájenou petrželkou.
Zákvas :  očistěné 0,5 cm široké kolečka červené řepy vložíme do nádoby,kde je nasekán česnek.Zalijeme horkou vodou,kde je rozpuštěn cukr tak,aby voda byla nejméně 5 cm nad poslední vrstvou řepy.Vložit kůrky chleba a nechat zakryté gazou po 7 dní v teplotě nejméně 20°C.Zákvas potom slít a použít na boršč.

Žádné komentáře:

Okomentovat