5. února 2010

Slavnostní mísa s plody moře

1 humr,2 krabi,1 kg středních krevet nebo garnátů,24 ks ústřic,chobotničky s citrónovým dresinkem ,,bylinkový ocet s čili,estragonová majonéza s kapary ,drcený led pro servírování,1 dl bílého vína,celý pepř, sůl

Humra, kraby a krevety či garnáty uvařte v osolené vodě s přídavkem několika kuliček pepře a trochy bílého
vína. Humra vařte minimálně 20 minut, kraby o něco méně, podle velikosti, drobným korýšům stačí 10 minut. Použijete-li korýše zmrazené, všimněte si jejich barvy. Pokud je hnědozelená, tmavší, uvařte je.Když je červená, stačí je v horké vodě prohřát. Nechte korýše vychladnout. Humra položte hřbetem dolů na prkénko, ostrými kuchyňskými nůžkami nebo nožem opatrně prořízněte spodní krunýř ocasu po celé délce,aniž byste rozřízli maso nebo poškodili vrchní část krunýře. Vyjměte vcelku maso, nakrájejte je na plátky,krunýř uchovejte pro dekoraci na talíři. Krabům odstraňte ocasní ploutev, sloupněte zádový krunýř.Odstraňte bělavé „kůstky“, játra a mozkovou hmotu,kraba dobře opláchněte. Vraťte krunýř a těžkým nožem kraba rozpulte (rozsekněte). Při servírování nezapomeňte na louskáček na klepeta, v nouzi vám postačí kovový louskáček na ořechy. Pokryjte velkou plochou mísu drceným ledem, naaranžujte na něj krunýř a maso z humra, kraby, krevety, syrové ústřice, chobotničky,ocet a majonézu v miskách a ihned podávejte s bílým chlebem ke slavnostním příležitostem a svátkům. Po hostině uchovejte krunýř s humra v lednici a druhý den rozlouskejte nohy a vydolujte z nich masíčko. Rozpulte krunýř na polovinu, lžičkou ostraňte mozkovou hmotu a játra, opláchněte a vyberte maso, které tam ještě zbylo. Můžete si z něj připravit výborný humrový salát.

Žádné komentáře:

Okomentovat