4. března 2010

Vánočka od tetičky

1 celá kostka droždí ,1 dcl mléka,50 dkg polohrubé mouky,15 dkg moučkového cukru,12 dkg másla,
1 celé vejce , 2 žloutky,něco mleté sušené citrónové kůry,něco rozinek, něco mandlí

Předem do  poloviny dávky teplého mléka dám špetku cukru a rozdrobím kvasnice a připravím si tak kvásek. Do půl kila přesáté mouky dám 1 celé vejce, dva žloutky, máslo (může být vlažné na kousky nebo rozpuštěné) , zbytek mléka, cukr, sušenou mletou citrónovou kůru a nakvašený kvásek a vypracuji v míse  na tuhé těsto. Dám do tepla kynouti asi 20 minut. Mezitím si spařím a oloupu a nasekám mandle a namočím rozinky. Po vykynutí těsta vypracuji toto na vále s rozinkami a mandlemi a dám opět kynout.Po cca 20 minutách buď:celek rozdělím na  9 dílů a upletu vánočku ( což i přes tři písemné návody neumím) nebo rozdělím na dva díly a z  nich vypracuji dva kulaté bochánky (mazance), které  na povrchu křížem rozříznu a dám na  (papír na pečení) na plech a do vlažné trouby ( max 50 st.C.) kynout (zase cca 20 minut, dle průběhu kynutí.) Jakmile se mazance nebo vánočka přiměřeně pěkně zvednou, potřu je  bílkem a zapnu troubu na 175 C a peču 2 x 20 minut s tím, že poslední pečení kontroluji špejlí a podle potřeby přidám i 10 minut . (Pokud se při průniku špejle vánočkou nabalí při otáčení špejle těsto, nutno péci dále.)

Žádné komentáře:

Okomentovat