18. března 2010

Vánočka od babičky

500 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 100 g pískového cukru, mléko, 150 g másla, 1 vejce, 2 žloutky, sůl, 1 sáček vanilkového cukru, 1 smetana, muškátový oříšek,hřebíček, rozinky, mandle (kandované ovoce), tuk na vymazání plechu, žloutek, několik lžic mléka na potření těsta
Mouku prosijeme a dáme na teplé místo nahřát.  Do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme část cukru a malé množství vlahého mléka a mouky. Zamícháme a necháme náležitě vykynout. Do mouky vlijeme rozpuštěné máslo, přidáme vejce, žloutek, sůl a malé množství nastrouhaného koření, cukr a vanilkový cukr.  Vlijeme vykynutý kvásek a dle potřeby vlažnou smetanu. Vše důkladně mícháme tak dlouho, dokud se na těstě netvoří "puchýře" a nelepí se na vařečku. Nakonec vmícháme dle chuti drcené mandle, rozinky a pokrájené kandované ovoce. Nádobu s těstem zakryjeme a necháme dobře vykynout. Poté těsto rozdělíme na 9 dílů. Spodní část spleteme ze 4 dílů, střed ze 3 dílů a vrchní část stočíme ze dvou. Vánočku potřeme směsí žloutku a mléka. Přizdobíme mandlemi a dáme na vymazaný plech, kde necháme vánočku ještě vykynout. Nakonec zvolna upečeme ve vyhřáté troubě do zlatohněda.

Žádné komentáře:

Okomentovat