23. března 2010

Medovník jako od maminky

těsto: 500 g hladké mouky,160 g cukru, 70 g tuku na pečení (Hera), 2 vejce,3 lžíce medu,2 lžičky jedlé sody, 10 lžic mléka, tuk na plech,moučkový cukr na posypání,
Krém:250 g másla,5 dcl mléka,150 g moučkový cukru,2 čerstvé žloutky,1,5 sáčku pudinku,2 lžíce silné černé kávy

Za stálého míchání v hrnci svaříme mléko s cukrem, medem, vejci a tukem. Když směs začne houstnout, vmícháme jedlou sodu (směs napění) a odstavíme z ohně. Dáme mouku na vál a do udělaného důlku vmícháme směs. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 5 kousků.Z nich vyválíme placky , které upečeme v troubě na pečící fólii nebo vymazaném plechu. Poznámka: Směs se snažíme co nejdříve dát do mouky ještě za tepla a snažíme se co nejdřív vyválet placky.Po ochlazení směsi to jde podstatně hůř
Příprava krému: Pudinkový prášek rozmícháme 1/3 mléka a za stálého míchání vlijeme do zbylého vroucího mléka.Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny po troškách přidáme vychladlý pudink, po kapkách černou kávu a umícháme hladký krém, kterým potřeme upečené placky. Ty slepíme a můžeme přiměřeně zatížit. Medovník je nejlepší až za 24 hod.

Žádné komentáře:

Okomentovat