40 dkg hladké mouky, 25 dkg másla, 2 vejce, 1 žloutek, špetka soli, 2 dl mléka, 1 kg ovoce, žloutek na potření.
Kvásek: 20 g droždí, trochu mléka, 1 lžička cukru, hladká mouka
Z droždí, mléka, cukru a trochu mouky uděláme kvásek. Polovinu mouky vypracujeme s máslem a odložíme na
chladné místo. Do druhé poloviny přidáme vejce, žloutek, sůl, vykynutý kvásek a mlékem zaděláme vláčné
těsto. Necháme 30 minut ležet. Potom vykynuté těsto rozválíme, do středu položíme máslové těsto a okraje
kynutého těsta přeložíme přes sebe tak, aby máslové těsto nekoukalo. Lehce rozválíme, přeložíme na polovinu
a znovu necháme 1 hodinu odležet v chladnu. Celý postup opakujeme 3x. Nakonec těsto rozválíme na tenký plát,
nakrájíme na čtverce, poklademe ovocem a protilehlé rohy spojíme. Koláčky potřeme žloutkem a pečeme.
Žádné komentáře:
Okomentovat