23. března 2010

Pravý medovník

těsto: 150 gramů margarínu ,1 hrnek cukrů (krupice, krystal), 2 ks vejce, 3 lžíce medu,sůl (špetka),1 lžička sody ( kypřicí prášek), 2,5 hrnků mouky

krém : 1,5 balíčku másla ,1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka

Margarín, cukr a med zahříváme na vodní lázní, nebo na mírném ohni (lázeň je delší). Nepřestáváme míchat, dokud nejsou suroviny horké a postupně přidáváme vše ostatní. Poté sejmeme z ohně a těsto pořádně zpracujeme. Necháme chvíli odležet a rozvalujeme na co nejtenčí plátky a každý upečeme v troubě. Plátky by měly být světle zlatavé. Ořežeme okraje (jsou suché a kazily by chuť celého medovníku) a připravíme si krém. 
Krém: Máslo vyšleháme s plechovkou slazeného mléka a potřeme silnější vrstvou na medové již připravené plátky. Pro fajnšmekry doporučuji plechovku s mlékem i uvařit (cca hodinku až dvě). Krém potom bude krásně karamelový a chutný. Jednotlivé pláty upečeného těsta klademe na sebe, přičemž každý namažeme připraveným krémem. Na závěr vezmeme ořezané okraje a v ruce je pomeleme. Poté je nasypeme na vrchní krémem namazaný medový plátek. Na medovníku je výborné právě to, že se nejí ihned po upečení. Potřebuje se minimálně den odležet. Nemusí to být ani chladné místo, stačí když jej přikryjete utěrkou, aby neokoral.

Žádné komentáře:

Okomentovat