18. března 2010

Peciválky

1 kg brambor,1 kg hladké mouky,1 vejce,1 plévková lžíce soli,mák,mletý cukr,sádlo

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout. Dobře vychládlé brambory oloupeme, nastrouháme, smícháme s moukou a solí, uhněteme těsto. Toto těsto si rozdělíme na malé kousky, ze kterých vytvoříme válečky, které poté rozmáčkneme na podlouhlé placky, tyto si jemně nakrojíme, aby se nám později snáze trhaly a takto připravené placky pečeme na plotně - nasucho bez oleje (u plynovách sporáků byla dodávaná litinová plotýnka na pečení, na kterou pokládáme peciválky přímo bez jakéhokoliv maštění) po obou stranách tak, aby byly na placičkách zahnědlé fleky. Poté dle potřeby "Natrháme" požadovaný pořet peciválků na kousky, zalijeme vařící vodou, necháme přibližně minutu odstát, poté slijeme, přidáme lžíci sádla a rozemletý mák s cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat