18. března 2010

Těsto na dolky, koláče, pletenky

0,5 kg polohrubé mouky,špetku soli,6 lžíc cukru,heru, nebo máslo,droždí,1/4 l mléka,2 žloutky

1/4 l mléka vlijeme do hrnce, necháme ohřát na teplotu lidského těla a potom přidáme nadrobené droždí. Hrnec položíme na nějaké teplé místo, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout. Vezmeme si velkou mísu do které nasypeme 0,5 kg polohrubé mouky. Dále do ní dáme špentku soli a pečlivě vmícháme do mouky. Teď si nachystáme 2 vajčka a vytáhneme cukr. Do mouky přidáme 6 velkých lžíc cukru. Teď vytáhneme máslo ,nebo heru a 3/4 z ní necháme v hrnci rozpustit. Rozpuštěné máslo/hera musí mít opět teplotu lidského těla jinak by mohlo být přerušeno kynutí. Ze dvou vajec oddělíme 2 žloutky a vložíme je do mouky. Již nachystaný hrnec s mlékem a nadrobeným vykynutým droždím vlijeme také do mouky. Hned začneme těsto míchat a budeme ho míchat tak dlouho dokud se nebude lepit na okraje a bude dělat puchýře. Při nedosažení patřičné hustoty můžeme zahustit moukou. Pokud je míchání hotovo, mísa z těstem se položí na nějaké teplé místo, jemně posypeme moukou, přikryje se čistou utěrkou a nechá se kynout tak dlouho, dokud nezvětší svůj objem min. 2x.Z těsta uděláme vdolky, koláče, pletýnky, atd. a necháme opět krátkou dobu vykynout,potřeme je olejem na smažení a vložíme do pekáče který je taktéž potřen olejem. Troubu zapneme na 220°C a necháme vyhřát. Do vyhřáte trouby vložíme výtvory a necháme péct po dobu cca 10 min.

Žádné komentáře:

Okomentovat