24. ledna 2010

Exotická vepřová pečeně

1 kg vepřové pečeně., 2 sklenice rýže., velká cibule., konzerva ananasu., KL kari., špetka kayenského pepře., 1/4 sklenice oleje., malá sklenička kubánského rumu., sůl., pepř.,
Vepřové maso osolíme a opepříme. Vložíme ho do pekáče, podlijeme vodou a dáme péct do středně vyhřáté trouby na 1:30 hodin. Půl hodiny před koncem pečení masa oloupeme cibuli, najemno ji nasekáme a osmahneme ji ve velkém kastrolu na 1/4 sklenice oleje. Přidáme rýži a pár minut mícháme dřevěnou vařečkou, dokud se rýže neopeče. Jakmile je rýže dostaečně opražená, podlijeme ji vodou (1 krát 3/4 objemu rýže), osolíme, ochutíme kari a špetkou kayenského pepře. Dusíme bez pokličky, dokud rýže nenasákne veškerý obsah vody (asi 20 minut). Otevřeme konzervu ananasu, plátky necháme okapat, šťávu si dáme stanou. Plátky ananasu grilujeme 2 minuty z každé strany. Do kastrolu vlijeme šťávu z ananasu, přilijeme rum a ohřejeme na mírném ohni. Jakmile je maso upečené, přeložíme pečení na servírovací mísu, ozdobíme ji ogrilovanými plátky ananasu a obložíme rýži. Obsah kastrolu, to je anansovovou šťávu s rumem, vlijeme do pekáče, promícháme s výpekem a šťávu vlijeme do omáčníku.
Rada: Maso musí mít po upečení narůžovělou barvu. Mírně prorostlé maso je znakem dobře živeného zvířete. Není proto třeba vyhledávat příliš libové maso, které nebývá měkké. Na tento pokrm můžeme použít čerstvý ananas, který osmahneme na pánvi na troše másla. Při krájení neplýtváme šťávou, kterou se naopak snažíme zachytit do nádoby. 

Žádné komentáře:

Okomentovat