4. března 2010

Vánoční Perníková chaloupka

Těsto: 300 g tekutého medu,75 g krupicového cukru,2 balíčky vanilkového cukru,1 vejce,50 g změklého másla , 4 lžíce vody, 600 g hladké mouky, 30 g kakaa, 1 balíček kypřícího prášku do perníku, smetana ke šlehání,

Na ozdobení : 200 g prosátého moučkového cukru,1 práškový cukr s vanilkovou příchutí,bílky,ořechy, sladkosti

Na těsto vymícháme med, cukr, vanilkový cukr, vejce, máslo a vodu. Mouku smícháme s kakaem a kypřícím práškem do pečiva, přidáme do medové směsi a na pomoučeném vále uhněteme. Těsto dáme do chladu odpočinout. Podle náčrtů si vytvoříme papírové šablony ve skutečné velikosti. Z těsta vyválíme 5 mm silný plát. Přiložíme šablony a podle nich vykrojíme jednotlivé díly. Dáme péci. Ze zbylého těsta vyválíme plát jako podložku pod chaloupku dle vlastní fantazie si připravíme doplňky - okenice, stromečky... Vše dáme péci do předehřáté trouby asi na 15 minut. Elektrická trouba 200 °C, horkovzdušná 180 °C, plyn stupeň 3-4.Upečené části vyndáme z trouby a ještě do teplého těsta vykrojíme otvory pro okna a dveře. Necháme vychladnout nejlépe přes noc. Můžeme je upéci několik dní před slepením chaloupky. Z cukru, bílků a citronové šťávy umícháme hustou polevu, kterou potřeme okraje bočních a čelních stran a chaloupku sestavíme. Když jsou všechny části pevně slepené, zbytek polevy, ořechy a sladkosti použijeme na dozdobení chaloupky dle fantazie. Nakonec vše posypeme práškovým cukrem s vanilkovou příchutí.

Žádné komentáře:

Okomentovat