15. října 2012

Krémové Vánoční cukroví

200 g hladké mouky., 65 g moučkového cukru., žloutek., PL mléka., 100 g másla
krém: 4 žloutky., 125 g cukru., troška soli., ½ balíčku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí., ¼ l mléka., kousek celé vanilky., 200 g měkkého másla., 80 g moučkového cukru
ochucení krému: 2 PL kakaového prášku., PL ovocného likéru., 2 PL instantní kávy., PL kávového likéru., 2 kalíšky koňaku
ozdoba: kandované třešně., čokoládová posypka, kávová zrna a pistácie


Na pečivo potřebujeme 20 malých formiček ve tvaru košíčků. Mouku prosejeme na desku, přidáme cukr, máslo, žloutek, mléko a uhněteme křehké těsto. Těsto zabalíme do alobalu a na 2 hodiny dáme do lednice odpočinout. Potom ho rozválíme na pomoučeném vále na tloušťku 3 mm a vyložíme jím formičky. Přečnívající okraje těsta odřízneme. Naplněné formičky uložíme na plech a pečeme při 200 stupňů C. Do světlehněda asi 8 minut. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme sůl, pudinkový prášek. Mléko s vanilkou svaříme, přidáme žloutkovou směs a za stálého míchání krátce povaříme. Krém necháme za častého míchání vychladnout. Máslo s cukrem utřeme a zamícháme do něj krém, masu rozdělíme na tři části. Jednu dávku smícháme s kakaem a ovocným likérem, druhou s kávou a kávovým likérem, třetí s koňakem. Upečené košíčky vyklopíme, necháme vychladnout a naplníme cukrářským pytlíkem nádivkou. V lednici necháme na 1 až 2 hodiny ztuhnout, pak ozdobíme kandovaným ovocem, pistáciemi, čokoládovou drobenkou.


Žádné komentáře:

Okomentovat