15. října 2012

Lehký ovocný koláč

250 g másla., 500 g cukru., KL vanilkového extraktu., 7 vajec., žloutky oddělené od bílku., 560 g mouky., KL soli., 2 Kl prášku do pečiva., 250 ml mléka., 500 g světlých rozinek bez jadérek., 500 g větších kusů kandovaného ananasu, 500 g datlí plněných ořechy a obalených v cukru

Máslem vytřete a vymúčte dvě čtyřhranné formy na pečení. Máslo s cukrem vyšlehejte zlehka do pěny. Přimíchejte vanilkový extrakt a žloutky. Přidejte mouku, sůl, prášek do pečiva a vše spolu, i s polovinou mléka, promíchejte. Přilijte zbytek mléka a znovu dobře promíchejte. Přidejte rozinky a ořechy. Bílky vyšlehejte, no ne na příliš tuhý sníh. Nejprve zlehka přimíchejte třetinu sněhu a pak pozorně přidávejte zbytek. Do každé formy nalijte vrstvu těsta. Do řad na něj poklademe kandované třešně a ananas, potom plněné datle. Obě formy naplňte do poloviny až dvou třetin zbylým těstem. Koláč pečte ve vyhřáté troubě při 180 stupňů C přibližně hodinu (zkouška párátkem). Před vyklopením jej nechte ve formě 5 minut vychladnout na mřížce. Dokonale vychladlý a dobře zabalené koláč můžete skladovat vzduchotěsně uzavřen až dva měsíce.


Žádné komentáře:

Okomentovat