9. ledna 2012

Bábovka s mandlemi

kostka droždí (42 g),200 ml vlažného mléka,kostička cukru,80 g medu,2 vejce,sůl,500 g polohrubé mouky,125 g másla,50 g rozinek,2 lžíce rumu,150 g loupaných mandlí, moučkový cukr na pocukrování
Z droždí, vlažného mléka, kostky cukru, medu a trošky soli necháme vzejít kvásek. Na směs prosejeme mouku a promícháme. Přidáme vločky másla a hněteme až budeme mít vláčné těsto (bude dělat bubliny, nelepí se na stěny mísy ani na vařečku). Těsto poprášíme moukou a necháme v teple, přikryté, kynout (0,5 hod).Rozinky pokapeme rumem a necháme odležet. Vymažeme formu na bábovku a na dno poklademe mandličky do každé prohlubně jednu. Do vykynutého těsta vmícháme rozinky a dáme do formy, kde ještě necháme 0,5 hodiny kynout. Troupu předehřejeme na 180 stupňů (horkovzdušnou na 160). Bábovku pečeme pomalu cca 50 až 60 minut. Po dopečení necháme ještě cca 5 minut dojít v troubě, následně vyklopíme a před podávání pocukrujeme moučkovým cukrem.

Žádné komentáře:

Okomentovat