10. ledna 2012

Slavnostní bábovka z vaječného likéru nebo muffiny

5 vajec, 200 g cukru, vanilkový cukr,400 g polohrubé mouky, 100 g sekané čokolády,100 g sekaných loupaných mandlí nebo ořechů,1/4 l vaječného likéru,1/4 l rostlinného oleje, prášek do pečiva, tuk, ořechy nebo mandle a strouhanka na formu
na muffiny  : vynecháme mandle nebo ořechy a do těsta přimícháme 200 g čerstvých nebo mražených malin, borůvek, rybízu nebo jahod

Vejce, oba druhy cukrů ušleháme do pěny. Přiléváme likér a olej a znovu zašleháme. Mouku promícháme s práškem do pečiva, sekanou čokoládou, ořechy (mandlemi) a přimícháme do těsta. Bábovkovou nebo věncovou formu vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a do žeber bábovky nalepíme půlky mandlí nebo ořechů. Do formy nalijeme těsto, uhladíme a pečeme při 180 °C v elektrické troubě (horkovzdušná 150 °C). Po zapečení teplotu snížíme a dopékáme. Doba pečení asi 45 minut. Po upečení necháme ve formě prochladnout, vyklopíme a posypeme cukrem.Muffiny pečeme také při 180 °C, ke konci dopečeme na 160 °C.

Žádné komentáře:

Okomentovat