9. ledna 2012

Citrónová bábovka

200 g měkkého másla nebo margarinu200 g cukru,špetka soli,2 čajové lžičky citrónové kůry, 5 vajec,240 g mouky,50 g maizeny (škrobu),3 čajové lžičky prášku do pečiva,100 ml mléka,11 pol. lžic citrónové šťávy,3 pol. lžíce pomerančové šťávy
poleva : 120 g práškového cukru,3 pol. lžíce citrónové šťávy,1 pol. lžíce velmi horkého ztuženého tuku (např. Ceres)


Měkké máslo, cukr, sůl a citronovou kůru nejméně 8 minut šleháme. Přidáme vejce jedno po druhém, asi každé 1/2 minuty jedno.(Můžeme přidávat jenom žloutky a sníh přidat nakonec.) Dobře ušleháme. Přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva a škrob. Nakonec přidáme střídavě mléko a citrónovou šťávu. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy(asi 2 l obsah). V předehřáté troubě na 175 °C (horkovzdušná 150°C) pečeme asi 45 minut. Po upečení necháme asi 5 minut odpočívat, potom vyklopíme z formy. Hned několikrát propíchneme a polijeme citronovou a pomerančovou šťávou. Necháme vychladnout. Nakonec polijeme polevou.

Žádné komentáře:

Okomentovat