27. ledna 2012

Hrnková pivní vánočka

hrnek černého Velkopopovického Kozla, hrnek hladké mouky, 2 hrnky polohrubé mouky, 1/3 hrnku moučkového cukru, 1/3 kostky másla, 0,5 lžičky soli, 0,5 hrnku rozinek, 0,5 hrnku kandovaného ovoce ,0,5 hrnku plátků mandlí, 2 žloutky, 0,5 kostky droždí, 5 lžic mléka, 5 lžic černého Velkopopovického Kozla a lžičku moučkového cukru na potření 


Droždí rozmělníme se lžičkou cukru a 5 lžícemi vlažného mléka a špetkou mouky. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky. Přidáme prosetou mouku se solí, přilijeme kvásek, vlažné pivo, zpočátku promícháme vařečkou, a když se těsto začne spojovat, přidáme rozinky, pokrájené ovoce a polovinu mandlí. Těsto přendáme na vál a ručně propracujeme na vláčné těsto.Těsto přendáme zpět do mísy, poprášíme moukou, zakryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě alespoň dvě hodiny kynout. Těsto můžeme zadělat i večer a nechat kynout přes noc - ne však na příliš teplém místě. Vykynuté těsto rozdělíme na devět dílů. Rozválíme je na prameny dlouhé asi 30 cm. Čtyři položíme vedle sebe na plech s pečícím papírem a pravý pramen v polovině délky položíme vlevo přes první pramen, potom pod druhý a zase přes třetí pramen. Znovu začneme pravý pramenem základ a přendáme ho na plech. Středem základ lehce promáčkneme hranou dlaně. Potom stejným způsobem upleteme cop ze tří pramenů. Přendáme ho na základ, opět lehce promáčkneme a nakonec doplníme copem stočeným ze dvou pramenů, potom vánočku potřeme pivem rozmíchaným s cukrem, posypeme zbytkem mandlí a necháme ještě asi 30 minut kynout.Troubu rozpálíme na 180 stupňů. Vánočku propíchneme na dvou místech kolmo špejlí, potřeme lehce pivem smíchaným s e špetkou moučkového cukru, posypeme mandlemi a dáme péct. Když těsto začne zlátnout, stáhneme teplotu na 165 stupňů a pečeme dalších asi 40 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat