10. ledna 2012

Maková bábovka

500 g polohrubé mouky,větší špetka soli,citronová kůra z poloviny citronu, 100 g cukru,vanilkový cukr,kostka droždí (42 g),1/4 l mléka,vejce,120 g másla
náplň :180 g máku,1/4 l mléka,120 g cukru,lžíce medu,0,5 lžičky skořice,1 žebro čokolády, citronová kůra, lžička másla

Ve vlažném mléce rozmícháme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobíme droždí. Na teple necháme vzejít kvásek. Mouku, cukr, špetku soli, citronovou kůru a vejce smícháme, vlijeme vzešlý kvásek, promícháme, přidáme rozehřáté máslo a vypracujeme husté hladké těsto, které se nelepí na vařečku. Přikryjeme ho utěrkou a na teple necháme vykynout. Mezitím si svaříme mletý mák s mlékem, přidáme ostatní přísady a necháme ochladit. Vykynuté těsto zformujeme na plát, pokryjeme hustou náplní, svineme, vložíme do vymaštěné formy, ještě chvíli necháme kynout a pak upečeme. Ze stejného těsta můžeme připravit i makový závin nebo makové buchty.

Žádné komentáře:

Okomentovat