10. ledna 2012

Punčová bábovka

těsto : 3 sklenice mouky-polohrubé (420 g),sklenice mléka,5 vajec, 125 g měkkého másla,42 g čerstvého droždí,1/3 sklenice cukru - mletého, 3 lžíce mletých ořechů, 3 lžíce předem v rumu namočených a posekaných rozinek,vanilkový cukr, vanilková esence (nemusí být),špetka soli
punč : vodu podle potřeby (0,5 dl),sklenici cukru krupičkového,šťáva z poloviny citronu,30 g rumu (přidat dle vlastní chuti)
poleva : sklenice cukru krupičkového,šťáva z poloviny citronu,vodu podle potřeby (1/3 sklenice)

42 g droždí utřeme s 1 lžíci cukru, 2 lžícemi mouky a přilijeme 1 sklenici mírně ohřátého mléka. Kvásek mírně rozšlehané a dáme na teplé místo vykynout. Oddělíme žloutky od bílků. 5 žloutků důkladně ušleháme s 1/3 cukru, a z bílků ušleháme tuhý sníh. Do ušlehaných žloutků přidáme rozpuštěné máslo, mouku, vanilkový cukr, esenci, ořechy, rozinky a vykynutý kvásek a ušlehaný tuhý sníh z 5 bílků. Těsto třeme tak dlouho až je hladké, lesklé a tvoří se v n2m vzduchové bublinky. Poté ho přendáme do bábovkové formy vymazané tukem (mělo by sahat do poloviny) a pečeme 50 až 55 minut při teplotě 190°C.
Uděláme punč : Cukr vysypeme do vody a uvaříme, následně ochladíme, vmícháme citronovou šťávu a rum. Do bábovky upečené dozlatova uděláme otvory (pletací jehlou), do kterých následně nalijeme punč.
Připravíme polevu : Z cukru a vody uvaříme sirup, přidáme citronovou šťávu, necháme vychladnout a dost dlouho šleháme. Když nám poleva začne bělat, tak ji nalijeme na upečenou bábovku.Bábovku je nejlepší pokropit punčem, a polevou až další den.

Žádné komentáře:

Okomentovat