17. září 2012

Čokoládový salám na Vánoce

50 g sušených fíků., 50 g sušených meruněk., 100 ml pomerančové šťávy., 150 g posekaných mandlí., 300 g čokolády., 50 g másla., 100 g sušenek., 2 PL mandlového likéru., 250 g marcipánu., 150 g moučkového cukru

Fíky a meruňky nakrájíme nadrobno a necháme změknout v teplé pomerančové šťávě. Mandle na pánvi bez tuku opečeme tak, aby získali žlutohnědou barvu. Čokoládu posekáme na větší kousky a na středním ohni ji necháme s máslem roztát. Přimícháme mandle, rozdrobené sušenky, fíky, meruňky a likér. Masu rozdělíme na dvě poloviny a uložíme na dva kusy papíru na pečení. Vyformujeme "salámy" dlouhé asi 25 cm a svineme je do papíru. Přes noc je necháme ztuhnout v lednici. Šikmým řezem "salámy" napůl překrojíme. Marcipán uhněteme se 125 g cukru a rozdělíme na čtyři části. Každou čtvrtinu vyválíme na desce posypané moučkovým cukrem na obdélník. "Salámy" obalíme v marcipánu, na okrajích pevně stiskneme a převážeme. Zabalíme do celofánu. 


Žádné komentáře:

Okomentovat