17. září 2012

Čokoládový vánoční dort

těsto: 100 g másla., 120 g moučkového cukru., 100 g hořké čokolády., 5 vajec., 100 g hladké mouky., zarovnaná KL prášku do pečiva., 2 - 3 PL pikantního džemu., 200 g čokoládové polevy
čokoládová poleva: 150 g hořké čokolády., 60 g másla
marcipán: 100 g prosátého moučkového cukru., 100 g sušeného mléka., 100 g ztuženého pokrmového tuku


Změklé máslo utřeme s poloviční dávkou moučkového cukru na pěnu. Postupně přimícháme žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, ke konci šlehání přimícháme zbytek cukru a zašleháme. Do žloutkové masy přimícháme najemno nastrouhanou hořkou čokoládu, postupně po lžících přidáváme tuhý sníh a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a upečeme v předem vyhřáté troubě. Po vychladnutí dort po povrchu potřeme pikantním džemem a polijeme čokoládovou polevou (nezapomeňme na boky dortu).
Nalámanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme pokrájené máslo a dohladka utřeme. Po mírném vychladnutí a zhoustnutí natřeme polevu na dort. Po mírném vychladnutí a zhoustnutí natíráme polevou na dort. Po mírném ztuhnutí polevu ozdobíme mřížkou. Po důkladném ztuhnutí ozdobíme vánoční dort marcipánovou figurkou.
Prosátý moučkový cukr zpracujeme se sušeným mlékem a ztuženého pokrmového tukem na hladkou masu. Polovinu masy necháme v původní barevnosti a zbytek obarvíme růžovou potravinářskou barvou. Marcipán vyválíme mezi dvěma vrstvami mikrotenového sáčku a formičkou nebo pomocí předkreslené šablony na tvrdém papíře vykrojíme ostrým špičatým nožem. Na očka a jiné ozdoby použijeme barevně výrazné miniaturní bonbóny. Čokoládový dort servírujeme s hustou šlehačkou.


Žádné komentáře:

Okomentovat