14. září 2010

Kaštanový dort

piškot : 3 vejce, 12 dkg cukru krupice, 12 dkg polohrubé mouky
krém  : čtvrt l mléka, troje kaštany, půlku másla, 2 lžičky ztuženého tuku
ozdoba  : sáček mandlí, třetinková sklenice zavařených nakyslých meruněk, rybízový džem nebo marmeláda ( šlehačka )

Vejce s cukrem ušleháme a opatrně zamícháme mouku. Vylijeme na vymaštěnou a moukou vysypanou dortovou formu a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C. ( Chceme-li větší korpus, tak na 1 vejce přijde 4 dkg cukru a 4 dkg mouky ) Mléko, kousky másla a kaštanů povaříme, ale jen do bodu varu, nesmí se převařit a přidáme tuk ( před odstavením), pak ostavíme a teplé rozšleháme mixérem až napění a dáme do ledničky vychladit přes noc. Na druhý den vyšleháme metlou jako šlehačku. Mandle spaříme, oloupeme, nakrájíme na půlky a čtvrtky, osmahneme na pánvi do zlatova. Dort rozpůlíme promažeme rybízovým džemem, naplníme krémem, okraje nazdobíme čtvrtkami mandlí, vršek dortu půlkami a meruňkami, zdobičkou ozdobíme zbytkem krému nebo chceme-li šlehačkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat