13. září 2010

Jahodovo-šlehačková pišktota

rychlý piškotový korpus : 5 vajec, 100 g moučkového cukru, 100 g hladké mouky, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
náplň : 3 šlehačky, ztužovač do šlehačky, čerstvé jahody
kakaová poleva : 3 lžíce mléka, 70 g práškového cukru, žloutek, vrchovatá lžíce kakaového prášku,70 g tuku, na ozdobení čerstvé jahody

Rychlý piškotový korpus: Z bílků ušleháme sníh, přisypeme cukr a ušleháme dohusta. Do sněhu lehce vmícháme žloutky, pak prosátou mouku. Těsto nalijeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané dortové formy, rozhrneme je tak, aby u okrajů bylo ve vyšší vrstvě. Upečeme ve středně vyhřáté troubě. Po vychladnutí rozřízneme, promažeme ušlehanou šlehačkou a proložíme jahodami. Na povrchu potřeme zbytkem šlehačky. Ozdobíme omytými jahodami, u kterých ponecháme zelené stopky - položíme je dokola zelenými stopkami ven těsně vedle sebe, aby neprotekla poleva, kterou na závěr doprostřed nalijeme a necháme ztuhnout.
Poleva : Mléko, cukr, žloutek a kakaový prášek rozmícháme, postavíme na malý plamének a mícháme, až se suroviny spojí v hladkou omáčku a vaří mírným varem. Polevu sejmeme z plotýnky, přidáme tuk, dobře rozmícháme. Mírně teplou polevu nalijeme na dort do ohrádky z jahod. Necháme ztuhnout. 

Žádné komentáře:

Okomentovat