velké hrušky; citron; 3 dl portského vína; 2 tyčinky skořice; 10 dkg oříšků; 30 dkg ovesných vloček;10 dkg másla; 2 dl smetany; sáček želatiny; 1,5 dl medu; 15 dkg cukru; vanilkový lusk; svazek meduňky
Do červeného vína vhodíme celou skořici, půlku vanilkového lusku, špetku cukru, citrónovou kůru a vše dohromady důkladně povaříme. Hrušky rozpůlíme, odstraníme jádřince a po dobu 15 minut je podusíme ve svařeném víně. Rozpěníme máslo a přidáme do něj po lžičkách ovesné vločky, ochutíme medem a přihodíme také celé oříšky. Po několika minutách dušení podlijeme 2 dl smetany a povaříme. Želatinu rozmícháme ve studené vodě a nalijeme do směsi ovesných vloček. Za stálého míchání několik minut povaříme. Hotovou směs nalijeme do pohárů a na několik hodin vložíme do chladničky ztuhnout. Před podáváním hrušky v červeném víně ohřejeme, ovoce vyndáme a do sirupu přilijeme malé množství vody a 5 dkg rozpuštěného másla. Pokud by poleva byla příliš řídká, zahustíme ji škrobovou moučkou rozpuštěnou ve vodě. Dušené hrušky podáváme se směsí z ovesných vloček, zakapané polevou z červeného vína.
Žádné komentáře:
Okomentovat