3 vejce; 15 dkg cukru; 15 dkg mouky; 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla; 25 dkg tvarohu; sáček vanilkového pudingového prášku (pro vařený puding); 3 dl mléka; sáček vanilkového cukru nebo 1 tyčinka vanilky v celku; citron; ovoce podle chuti, které může být jak čerstvé, tak z konzervy
Vajíčka rozbijeme a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků, ke kterým přisypeme trošku krystalového cukru, ušleháme tuhý sníh. Nastrouháme do něho citronovou kůru a přimícháme vaječné žloutky. K takto vzniklé hmotě přidáme 3 polévkové lžíce cukru a stejné množství mouky, načež vše opatrně smícháme. Do vytvořeného těsta přikápneme trochu rozpuštěného másla, rozmícháme, načež těsto lijeme do formy na dort, kterou jsme předem vymazali máslem a vysypali strouhankou. V předehřáté troubě se nám dort při teplotě 170 °C během 20 minut upeče, a když je upečený, dáme jej stranou vychladnout. Zatímco se nám dort bude péci, uděláme si vanilkový puding. Do mléka přisypeme trochu krystalového cukru a pak je uvedeme do varu. Z vanilky, používáme-li ji v tyčince, vydlabeme vanilkové aroma a přimícháme je do mléka. Nemáme-li doma vanilku v celku, je možno použít i vanilkový cukr. V tom případě budeme potřebovat celý jeden sáček. Vanilkový pudingový prášek rozmícháme do hladka ve studené vodě, vlijeme jej do vařicího mléka a uvaříme hustý puding. Pudingem potřeme povrch vychladlého dortu a tuto vrstvu posypeme neochuceným tvarohem. Dort potom ještě ozdobíme ovocem podle aktuálního ročního období, ale můžeme použít i kompotové či jinak konzervované ovoce. Nakonec dort podle chuti můžeme povléci želatinou. Na vrchu ozdobíme tradičně šlehačkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat