4. listopadu 2011

Lososový salát s jogurtem

40 dkg uzeného lososa; 6 krajíčků toustového chleba; 2 hrsti polního salátu; 1 hlávky hlávkového salátu; červená cibule; 5 dkg černých oliv;  hlíza celeru; 15 dkg rajčat nakrájených na dílky; velká kalifornská paprika; 10 dkg cukru; 1 dl octa; 1 dl oleje; sůl; mletý bílý pepř; svazeček čerstvé bazalky;  svazeček petržele; celý citron; balzámový ocet; kelímek jogurtu; sušený kopr; 3 - 4 polévkové lžíce medu; 10 dkg nivy; svazeček pažitky; 4 vajíčka uvařená natvrdo

Polní salát a hlávkový salát rozebereme na listy, dáme je do mísy a přidáme k nim červenou cibuli nakrájenou na kolečka, olivy, celer pokrájený na tenké nudličky, rajčata rozkrájená na dílky a příčně nakrájenou kalifornskou papriku. Cukr se špetkou soli rozmícháme v octu. Potom za stálého míchání pomalu a opatrně přiléváme 1 dl oleje, načež vše důkladně smícháme. Bazalku a petržel jemně nasekáme a přisypeme k tomuto octovému základu. Ochutíme šťávou z poloviny citronu a podle chuti i balzámovým octem. V zálivce nakonec ještě rozmícháme trochu vody a nalijeme ji na připravený salát, který pak do podávání necháme odpočívat. Jogurt, sušený kopr, špetku soli a pár kapek citronové šťávy smícháme dohromady tak, aby nám vznikla hladká masa. Ochutíme mletým bílým pepřem a medem. Dále do toho nastrouháme nivu a podle chuti přisypeme i nadrobno nasekanou pažitku. Krajíčky toustového chleba nebo veky rozkrájíme na kostičky a opečeme je na pánvi. Podáváme tím způsobem, že na talíř naložíme kopeček salátu, na něj umístíme ještě horké toustové kostičky, proužky uzeného lososího masa a vše zalijeme jogurtovou zálivkou. Kreaci doplníme vajíčky natvrdo, která nakrájíme na plátky.

Žádné komentáře:

Okomentovat