3. listopadu 2011

Višňové řezy s karamelovou polevou

5 dkg droždí; špetka cukru; polévková lžíce mouky; 1 dl mléka; 40 dkg mouky; citron; pomeranč; 2 polévkové lžíce práškového cukru; 3 polévkové lžíce smetany; 2 vejce; špetka soli; polévková lžíce rozpuštěného másla; 20 dkg višní; skořice a práškový cukr na višně; 10 dkg krystalového cukru; 2 dl smetany; sáček vanilkového cukru; lusk vanilky; polévková lžíce škrobové moučky

Droždí rozdrobíme do malého množství vlažného mléka, přisypeme polévkovou lžíci mouky a špetku cukru. Těsto připravíme ze 40 dkg mouky, do které nastrouháme citronovou a pomerančovou kůru, přidáme práškový cukr, smetanu a dvě vajíčka. Přilijeme rozpuštěné máslo, přihodíme vykynuté droždí a vše důkladně propracujeme. Těsto hněteme a mícháme tak dlouho, dokud nebude zcela hladké a nezačnou se v něm vytvářet bubliny. Hotové těsto nalijeme na strouhankou vysypaný plech. Višně obalíme ve skořicovém cukru, aby nezapadaly do těsta. Pečeme v troubě při teplotě 170 °C, přibližně 30 až 35 minut. Zatímco se těsto peče, připravíme karamelovou polevu. V kastrolu rozpustíme za častého míchání krystalový cukr. Přilijeme smetanu, promícháme a přivedeme k varu. Ochutíme vanilkovým cukrem, respektive vanilkovým aroma. Škrobovou moučku rozmícháme v malém množství vody a nalijeme do polevy. Ještě jednou přivedeme k varu a pak necháme vychladnout. Upečené těsto rozkrájíme na kostky a pokapeme karamelovou polevou. Řezy můžeme ozdobit rozinkami a plátky jablek.

Žádné komentáře:

Okomentovat