2. listopadu 2011

Pečené kuře s malinovou vinnou omáčkou a bramborovou kaší

4 kuřecí stehýnka vcelku; 15 dkg malin; 30 dkg brambor; vejce; 2 dl vína „Rosé”; 1 dl olivového oleje; polévková lžíce cukru; majoránka; muškátový oříšek; sůl; rozmarýn; pepř

Kuřecí stehýnka rozpůlíme a v částech s vláknem je nakrojíme. Osolíme, opepříme a okořeníme majoránkou a rozmarýnem. Předsmažíme na malém množství oleje. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme ve slané vodě. Až brambory změknou, scedíme je a rozmačkáme vidličkou. Osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Přidáme vaječný žloutek a směs důkladně promícháme. Olejem vymažeme pekáč a pomocí cukrářského lisu vytvoříme na pekáči z bramborové směsi věžičky. Vložíme do trouby a upečeme. Předsmažená kuřecí stehýnka položíme na olejem vymazaný plech, vložíme do trouby a necháme 30 až 40 minut péct. Připravíme omáčku: v rychlovarné nádobě zkaramelizujeme cukr. Povaříme v něm polovinu připraveného množství malin a přilijeme víno „Rosé”. Až získá omáčka dostatečnou hustotu, přihodíme zbytek malin. Krátce povaříme a do podávání odložíme stranou. Před servírováním položíme doprostřed talíře dokřupava upečená kuřecí stehýnka, vedle položíme brambory a vše zakapeme omáčkou. Zdobíme rozmarýnem a majoránkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat