Blog na kterém jsou recepty na pečené i nepečené cukroví na Vánoce. Na blogu dále naleznete nejenom recepty na vánoční cukroví, ale i další recepty na přípravu jídel a nápojů, pečení při detailech a mnoho jiného.
16. července 2012
Marcipán podle babičky
600 g hladké mouky, 350 g medu, 100 g másla,50 g cukru, lžička skořice, po mocca lžičce mletého hřebíčku, badyánu a kardamomu, na špičku kulatého nože strouhaného muškátového oříšku a soli,2 vejce, 3 lžíce mléka - nejlépe kondenzovaného, neslazeného,prášek do pečiva,nastrouhaná kůra z 1 citronu (chemicky neošetřeného)
Na vodní lázni pomalu za stálého míchání rozehřejeme med, cukr a máslo a vlijeme do mísy. Až hmota trochu vychladne, přidáme ostatní ingredience, přičemž kypřící prášek předem zamícháme do mouky. Poté hněteme a hněteme, až je těsto hladké. Necháme ho do druhého dne odpočinout v chladu. Pokud potřebujeme péci hned, necháme uležet alespoň 2 - 2,5 hodiny. Těsto vyválíme asi na 1 cm (ale minimálně na 7 - 8 mm) a formičkami vykrajujeme tvary podle libosti. Můžeme ozdobit bílou nebo barevnou cukrovou glazurou. Plech dobře vymažeme nebo vyložíme papírem, troubu předehřejeme a perníčky pečeme při cca 175 0C asi 15 - 20 minut. Po upečení necháme několik hodin ustát při běžné kuchyňské teplotě a vlhkosti a potom ukládáme nejlépe do plechových krabic nebo do speciálních dóz z plexiskla. Doporučuji k pečivu přidat plátek čerstvě ukrojeného jablka, aby zůstalo dlouho vláčné a měkké.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat