6. července 2012

Vývarova hnědá polévka

Na polévku použijeme přední hovězí maso (péra - jemnější, žebra nebo morkové kosti -silnější). Do papiňáku dáme 2 I studené vody,vložíme 1 velkou nebo 2 menší cibule 1 s hnědou slupkou (dobře omyté), 2 mrkvičky v celku, 1 petržel a kousek celeru,2 stroužky česneku. Jemně osolíme, přidáme 5 kuliček černého pepře a špetku kmínu. V neutěsněném papiňáku rychle zahřejeme oprané maso nebo kosti (podle libosti), papiňák ihned uzavřeme víkem a na zmírněném ohni vaříme 30 minut. Poté papiňák necháme vychladnout, nebo zchladíme vhodným způsobem. Maso a zeleninu vyjmeme a do polévky zavaříme domácí nudličky nebo flíčky  - někdo zvlášť zavaří do vody a pak propláchnuté přidá do vývaru - já do vývaru rovnou. Povařím závařku 7 až 10 minut. Mezi tou dobou pokrájím maso nájemné kostičky, zeleninu taktéž (mimo cibule a česneku) a vrátím zpět do polévky. Do odstavené polévky přidám jemně nasekanou petrželku (čerstvou nebo sušenou- podle ročního období). Obměna zavářky -místo nudliček zakvedlané kapání z vejce a hladké nebo polohrubé mouky . Další obměna: do právě vypnuté polévky (čili ukončený var) nasypu jemně na půlměsíčky nakrájený pórek a zaliji 2 rozkvedlanými vejci, a ještě na 2 minuty zakryji pokličkou, pak teprve „zavadlá vejce" rozkvedlám vidličkou. Maggi Klasik nakapeme podle chuti až na talíři

Žádné komentáře:

Okomentovat