3. května 2010

Čokoládová pěna

1 balení želatiny (15 g), 3 tabulky čokolády po 200 g (hořká, mléčná a bílá), 2 syrové žloutky, 4 celá vejce, 6 pol.lžic cukru (písek), 4 polévkové lžice likéru, 4 polévkové lžíce kávy, 800 ml smetany na šlehání

Dvě středně velké misky naplníme chladnou vodou.Želatinu si rozdělíme na poloviny a každou zvlášť namočíme do připravené vody v miskách.Na hrubém struhadle nastrouháme odděleně od sebe bílou, hořkou a mléčnou čokoládu(ev.je každou zvlášť rozpustíme ve vodní lázni). V mixéru ušleháme vždy jeden žloutek se dvěma celými vejci a se dvěma polévkovými lžícemi pískového cukru' získáme tak dvě porce hladkého krému.Pro přípravu světlé pěny zamícháme do části krému likér a nastrouhanou(ev.rozpuštěnou)bílou čokoládu.Hotovou směs přidáme do jedné misky s namočenou želatinou.Na tmavou pěnu si smícháme druhou část vaječného krému s kávou a rozpuštěnou(nastrouhanou) hořkou čokoládou.Tuto směs přidáme k namočené želatině ve druhé misce. Šlehačku si rozdělíme na dvě části(do jedné z nich pak přidáme kávu) a spolu s jednou polévkovou lžící cukru pěkně dotuha ušleháme.Hotovou šlehačku rozdělíme rovnoměrně do misek s čokoládovou pěnou.Třetinou tmavé pěny naplníme speciální formu a tu uložíme na chvíli do chladničky. Formu pak doplňujeme střídavě vrstvou světlé pěny a tmavé pěny, které máme v miskách.Dezert uložíme přes noc do chladničky, aby pěna zcela ztuhla.Pro lehčí porcování namáčíme nůž do horké vody. Dobrá rada: Aby pěna byla krásně nadýchaná, šlehačku před ušleháním ochladíme a želatinu naopak zahřejeme, až se rozpustí

Žádné komentáře:

Okomentovat