23. května 2010

Medové perníčky

perníčky : 650 g hladké mouky, 250 g moučkového cukru, 100 g medu, 50 g másla,4 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 2 lžičky tlučeného koření (hřebíček, anýz, skořice, nové koření), 1 vejce na potření, mouka na posypání válu, lentilky na ozdobu

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici alespoň půl hodiny odpočinout. Na pomoučeném vále vyválíme placku silnou cca 2-3 mm, ze které vykrajujeme formičkami různé tvary. Klademe na plech vymazaný máslem nebo vyložený pečícím papírem.Pokud perníčky po upečení zdobit nebudeme, potřeme je před pečením rozšlehaným vejcem. Pokud chceme perníčky zdobit cukrovou polevou nebo lentilkami, potíráme je až ke konci pečení. Pečeme na 160-170 °C asi 5-7 minut, podle tloušťky cukroví a typu trouby.
bílková poleva na ozdobu : 1 bílek, 150-200 g moučkového cukru, 1 citrón
Cukr prosejeme nejlépe 2× přes jemné síto a vymícháme jej s bílkem (bílek můžete též propasírovat skrz jemné sítko) a citrónovou šťávou v hladkou a hustou polevu. Upečené perníčky zdobíme touto polevou pomocí cukrářského sáčku.

Žádné komentáře:

Okomentovat