16. května 2010

Tříbarevná bábovka

150 g měkkého másla, 3 vejce, 150 g cukru, 150 g polohrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku, 50 g hořké čokolády, 50 g mletých oříšků, 3 lžíce smetany, špetka šafránu, 1 lžíce pomerančového likéru

Máslo utřeme do krému. Přidáme žloutky a 100 g cukru a ušleháme do pěny. Z bílků a zbývajícího cukru ušleháme tuhý sníh. Smícháme mouku s kypřícím práškem a prosejeme. Po lžících ji přimícháme do žloutkové pěny. Opatrně vmícháme bílkový sníh. Troubu předehřejeme na 175°C. Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme strouhankou. Těsto rozdělíme na tři díly. Čokoládu rozpustíme v horké vodní lázni a přimícháme ji do jednoho dílu těsta. Do druhého dílu zamícháme oříšky a smetanu. Do třetího vmícháme špetku šafránu a pomerančový likér. Formu nejprve naplníme žlutým šafránovým těstem. Potom přidáme čokoládové těsto a nakonec oříškové. Povrch uhladíme. Pečeme asi 50 minut. Bábovku vyjmeme z trouby a necháme trochu vychladnout ve formě. Pocukrujeme a hotovo!

Žádné komentáře:

Okomentovat