31. května 2010

Jablečné Tiramisu

400 g jablek, 120 g cukru, 2 lžíce solamylu, 2 lžíce cukru, 3 velká vejce, 250 g mascarpone, 60 ml šlehačky, 2 šálky velmi silné kávy, 2 lžíce sladkého vína, 170 g polodlouhých piškotů, piškotový kakaový korpus, 1 lžíce kakaového prášku

Oloupaná jablka nakrájíme na kostky. V kastrůlku je zalijeme trochou vody, posypeme 2 lžícemi cukru a vaříme do poloměkka. Přilijeme solamyl s vodou, povaříme a dáme vychladnout. Žloutky s 80 g cukru vyšleháme do pěny. Přidáme mascarpone a promícháme. V druhé misce vyšleháme bílky se špetkou soli do pevného sněhu. Postupně zašleháme zbývající cukr. Ušleháme šlehačku a po částech ji přimícháme do mascarpone. Na závěr přidáme ušlehaný sníh. Na dno formy položíme tmavý korpus, navrstvíme na něj vychladlá jablka a překryjeme vrstvou mascarpone. V malé misce smícháme silnou vlažnou kávu a víno. Piškoty namáčíme do ochucené kávy a klademe je na krém. Na piškoty naneseme další vrstvu krému s mascarpone, na něj opět dáme další vrstvu piškotů a ukončíme opět krémem. Tiramisu zakryjeme fólií a uložíme do chladničky alespoň na 6 hodin uležet. Před servírováním posypeme kakaem.

Žádné komentáře:

Okomentovat