31. července 2016

Bratislavský závin ořechový a makový

500 g hladké mouky zpracujeme na vále s 250 g másla., 2 lžícemi cukru., se solí, s 2 vejci a 20 g kvasnic, které vykynuly ve 2 dl teplého mléka. Těsto rozdělíme na 3 díly, rozválíme na stéblo silně a plníme makovou nebo ořechovou náplní a stočíme. Před pečením potřeme závin rozšlehaným vajíčkem. Pečeme v teplé troubě 20 – 25 minu.
Ořechová náplň: na 2 záviny dáme 40 g ořechů., 3 lžíce strouhanky., 300 g cukru., citrónovou kůru., 100 g hrozinek., šálek vody. Vodu s cukrem převaříme, přidáme strouhané ořechy, strouhanku, citrónovou kůru a hrozinky. Vodu přidáme podle potřeby, aby se dala náplň rozetřít.
Maková náplň. Na 2 záviny dáme 300 g máku umletého na makovém strojku. Mák dobře povaříme v mléku na mírném ohni. Vaříme ho za stálého míchaní asi 20 minut. Když je mák uvařený, přidáme 20 g cukru., 20 g hrozinek, 2 lžíce medu a citrónovou kůru.

Žádné komentáře:

Okomentovat