31. července 2016

Perník do zásoby

500 g hladké mouky., 500 g medu., 4 žloutky., 250 g moučkového cukru., cukrářské kvasnice., koření (hřebíček., nové koření, skořice., fenikl., badyán)
Med rozehřejeme a než začne pěnit, zchladíme ho 2 lžícemi vody. Nalijeme do mouky a zpracujeme v těsto. Zabalíme do igelitového sáčku nebo alobalu a necháme v lednici odpočinout asi 3 měsíce (tento základ těsta v lednici vydrží i rok). Před zpracováním těsto nakrájíme na 4 proužky a postupně do každého zapracujeme žloutek a dávku cukru, současně přidáme špetku kvasnic a utlučené koření. Při zpracovávání těsto zahušťujeme přidáváním mouky. Když je těsto tuhé a vypracované, vyválíme placku asi 2 – 3 mm vysokou. Vykrajujeme různé tvary a pečeme na vymaštěném a vysypaném plechu, ihned po upečení potíráme rozšlehaným vejcem.
Tip: Chcete-li mít perníčky chutnější, přidejte do těsta sekané ořechy, mandle nebo kandované ovoce.

Žádné komentáře:

Okomentovat