21. července 2016

Škeble

250 g hladké mouky., vejce., lžička octa., lžička vody., 250 g másla., tuk na vymazání plechu
Krém: 1/8 l mléka., 150 g mletých ořechů (směs)., 100 g pískového cukru., vanilinový cukr., 1 – 2 lžíce rumu., lžíce kakaa., vaječný žloutek a mléko na potření těsta., moučkový cukr na obalení
Na vál prosejeme mouku, přidáme vejce, vodu, ocet a máslo. Vypracujeme důkladně těsto, které necháme asi 2 – 3 hodiny odpočinout. Těsto nyní rozválíme asi na 2 mm silný plát, ze kterého vykrájíme velká kolečka.
Krém: K mléku přidáme jemně umleté ořechy, rum, kakao, cukr a vanilinový cukr. Vše společně povaříme a necháme zchladnout. Tímto krémem naplníme kolečka, která jsme si vykrájeli z předchozího těsta, přehneme a prsty stlačíme okraje (do tvaru škeble). Přeneseme na vymazaný plech, potřeme žloutkem, rozmíchaným s trochou mléka, a dozlatova upečeme. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.



Žádné komentáře:

Okomentovat